Operacija nosa

Operacija nosa je zaista velika odluka i iz iskustva mogu reći da doneti ovakvu odluku nije nimalo lako. Ipak, pre nego što se odlučite i pre nego što i počnete da razmišljate o operaciji, estetskoj bilo koje vrste, zapitajte se da li radite to zbog sebe ili drugih?

Ukoliko nije zbog sebe, ne postoji nijedan dovoljno dobar razlog. Svako ponaosob treba sebi da izgleda najbolje što može, psihički i fizički.

 

Nos

Kad god bih nekome spomenula da želim da operišem nos, komentari su uvek bili negativni. Skoro nije podržao moj izbor da nešto promenim.

 

Moj nos je počeo da se deformiše negde u pubertetu, postao je veći i dobio je neki čudan oblik, koji sam nasledila od tate. On je muškarac, pa njemu to i ne smeta i nekako prirodno i izgleda na njegovom licu.Mom licu uopšte ne priliči. Maltene čim sam primetila te promene, još sa 15 godina sam razmisljala kako doći do lepšeg nosa.

 

 

 

Izbor

Nakon što sam prikupila odredjenu sumu novca, raspitala sam se koja je najbliža bolnica gde rade ovakve operacije i zakazala konsultacije. S obzirom da sam iz Zrenjanina, ispostavilo se da u privatnoj opštoj bolnici Sveti Jovan rade ovakve operacije i tamo to obavljaju dva doktora.

 

Odlučila sam se za doktora Matejin Predraga. Naravno, u slučaju da mi se doktor na prvim konsultacijama nije dopao, tražila bih dalje.

Dr. Predrag Matejin

 

Prve konsultacije

Sad ono što ste do sada govorili samo najužoj porodici, ono što predstavlja vašu manu, treba da kažete i pokažete potpunom neznancu. Ipak, to je njegov posao i nema ništa čudno u tome. Niste ni prva ni poslednja osoba koja će doći na konsultacije, koja će možda ili neće zakazati operaciju, jer mu se ne dopada neki deo lica ili tela.  Dr. Predrag Matejin je na prvi pogled delovao ozbiljno, nije puno pričao, ali je ipak odgovorio na sva naša pitanja. Delovao je kao neko kome bih mogla da verujem. Delovao je stručno i profesionalno. Odmah nam je dao svoju vizit kartu i upisao i dodatni broj telefona, ako imamo još neka pitanja. Nije imao puno vremena, ali je uspeo da nam pokaže neke od dosadašnjih operacija. Uspeo je da popriča malo sa nama i naravno rekao nam je i cenu.

 

Druge konsultacije

 

Posle prve konsultacije i nakon donesene odluke doktor nam je zakazao još jednu konsultaciju. Ipak, ovaj put  pričamo o mojim očekivanjima. Kakav nos želim. Nisam verovala da će mi neko postaviti to pitanje i da ću moći da biram.

Ja sam odabrala prikazanu sliku. Naravno, nisam očekivala i mislim da niko ne može da očekuje da bude kompletno identičan kao na slici koju pokazujete. Ipak, dobro je da pokažete doktoru kakav biste nos htele i da on bude upućen u to šta vam se dopada. Nakon toga operacija je zakazana.

Cena

Ovakve operacije nisu jeftine. Zahtevaju operacionu salu, anesteziju, anesteziologa, stručnog doktora, plus sestre i još mnogo toga. Mislim da biste o ceni trebalo da popričate sa doktorom, jer je cena individualna, kada se sagleda situacija. Ukoliko vas baš interesuje koliko sam ja platila, obratite mi se u privatnoj poruci.

 

Analize

Što se tiče nekih analiza pre operacije, potrebno je da izvadite krv. U bolnici Sveti Jovan analiza krvi ulazi u cenu operacije. Tako da tu nemate nekih dodatnih troškova. Potrebno je par dana pre operacije da odete do njih, kažete da imate operaciju i oni će znati šta treba da analiziraju.

 

Pakovanje

Bila sam upućena u to da postoji mogućnost da prespavam u bolnici, ne zato što moram, nego ukoliko se ne budem osećala dobro, mogu da prespavam, a ako ne, slobodna sam da odem kući i u 9-10 uveče. Ja sam mislila da ću se probuditi sva u modricama, ali da ću biti ok i verovatno ću odmah otići kući. Doduše, ipak sam spakovala najosnovnije stvari.

 

Soba

Nikad ranije nisam operisana, ali sam ležala u državnoj bolnici i znam kakvi su uslovi tamo. U bolnici sveti Jovan je malo drugačija priča.  Toalet je lep i uredan, osećala sam se kao kod kuće. Krevet je takodje bio udoban i sa strane su bili dugmići za njegovo podešavanje. Sve je bilo čisto i bilo mi je zaista prijatno.

 

Pripreme pred operaciju

 

Jedna od sestara je došla i stavila mi braunilu, merila pritisak, uradila ekg, dala antibiotike čak mi je i obula neke čarape koje su bile jako uske i koje dolaze maltene do prepona. Rekla mi je da služe tome da ne bi došlo do tromboze. Dok je ona sve to radila, ja sam radila sve da ne mislim na operaciju.

 

Doktor me je pozvao još jednom kako bi on i anesteziolog pogledali analize i kako bismo regulisali plaćanje.Mislim da je to trenutak kada sam se uspaničila jer je došlo do mog mozga da je vreme za operaciju. S obzirom da sam gledala tu operaciju na tv-u sto puta znala sam otprilike šta mi sledi.

 

Operacija

Nikada me pre nisu uspavljivali. Nisam bila sigurna kako to funkcioniše. Vratila sam se u sobu, čekala me je sestra, zatim su mi nešto ubrizgali u venu i posle toga mi je sve maglovito. Sećam se operacione sale i kad su me povezivali na aparat koji očitava otkucaje srca i ko zna šta sve. Zatim su mi stavili masku na nos i to je sve čega se sećam. Za mene par trenutaka, a za njih 2 sata kasnije, probudili su me i rekli mi da je operacija gotova, mada nisam bila baš svesna. Jako mi se spavalo i bilo mi je jako hladno. Pokrili su me sa dva jorgana i obukli me u pidžamu.

Budjenje

Trgla sam se u sobi. Tražila sam telefon oko sebe da pogledam svoj novi nos i da vidim otoke koje sam očekivala. Ništa od nosa jer me je na licu dočekao gips, a otoci su tek počeli.

Operacija nosa

Ništa me to nije interesovalo samo sam htela da spavam.  U toku noći sestre su dolazile svaki čas da me obidju, pitale su me da li želim nešto za bolove i da li mi treba pomoć da odem do toaleta. Nije me jako bolelo i nisam htela da lekove za bol. To sam rekla, ali se ne sećam da li su mi dali.

 

Jutro

U 7 ujutru su sestre ušle u sobu i probudila sam se. Napokon sam bila svesna i nije mi se spavalo. Otišla sam do toaleta i pogledala se u ogledalo. Bila sam natečena i modra.

Operacija nosa

Poslužili su doručak koji se opet razlikovao od doručka u državnim bolnicama, ali svejedno nisam jela uopšte prethodni dan, tako da nisam ni imala apetit a bilo mi je i teško da otvorim usta. Zatim je došlo vreme da idem kući. Jedva sam čekala da pijem kafu.

 

Kod kuće

Brinula sam se da će se deca uplašiti od mene, ali ipak nisu. Kada smo skuvali kafu zaboravila sam da nemam jedno čulo, čulo mirisa. Nisam ni imala predstavu koliko je miris presudan i što se tiče ukusa. Bez njega sve je bilo čudno i bljutavo. Čak ni kafa mi se nije dopala.

 

Oporavak

Bilo mi je teško da otvaram usta, žvaćem i pričam ali najgore je bilo prvi dan, drugi dan je i to bilo lakše. Prvi dan sam bila umorna i želala sam samo da ležim. Kao da nisam imala snage, a nisam imala ni apetit, a bilo mi je teško i da gutam i pijem vodu.

Te neprijatnosti trajale su maltene dok mi nisu izvadili tampone iz nosa. Otok je u početku bio sve gori, a zatim je počeo da se povlači posle 2 dana. Polako, ali sigurno moje oči i kapci su počeli da menjaju boju.

 Operacija nosa

Čak sam otišla i u šetnju do aviv parka. I ako su me svi gledali čudno i pitali se šta se ovoj desilo, meni je prijalo da izadjem malo na hladan vazduh i protegnem noge.

 

Tamponi

Tamponi u nosu su me sprečavali da dišem, stvarali su mi neki pritisak, nervirali su me, smetali su i stalno sam imala utisak da mi šlajm neki i nešto lepljivo stoji iznad grla i nisam mogla da ga se rešim i napokon je došao i dan da ih izvadimo. I to 5 dana posle operacije.  Tamponi su bili pričvrćeni končićem. Bilo je malo neprijatno dok je doktor izvukao taj konac, ali kasnije samo vadjenje tampona nisam ni osetila. Nakon toga došlo je olakšanje i disanje. U toku večeri i sutra dan bila sam kao nova. Imala sam gips i dalje ali on me apsoluto nije sputavao da radim bilo šta. Bolova nije bilo ni malo i normalno sam disala.

 

 

Skidanje gipsa

Očekivala sam opušten odlazak kod lekara koji će mi samo odlepiti gips ja ću biti zadovoljna i sve će biti ok idem kući. Medjutim doktor je pripremio sto za pregled, nisam ni znala da je danas bio dan i za vadjenje konaca, skroz sam zaboravila na njih. Užasno je neprijatno, pomalo je bolno, ali traje svega minut, ništa nije strašno.

 

Novi nos

Postoji samo jedna reč koja može da opiše moju emociju u tom trenutku. Čudno. Mislim da moj mozak nije bio pripremljen da vidi drugu osobu u ogledalu.  Još uvek je rano da bilo šta kažem, da li mi se dopada ili ne, nos i deo lica oko njega još uvek su pod otokom. Trebalo bi da splasne u toku 2-3 nedelje delimično, a ostatak do 6 meseci. U svakom slučaju promena na mom licu je ogromna, sebi delujem čudno, i ako mislim da mi ovaj nos lepo stoji, sigurna sam da će biti još lepše vremenom. Što je još važnije nos mi je prav, pravilan, ništa ne štrči, sve je u skladu, proporcijalno i sada će mi život biti mnogo lakši.

Toliko sam bila zadovoljna da sam od sreće morala da zagrlim doktora, mislim da je uradio odličan posao i dao mi nos kakav sam želela.

Operacija nosa

 

Kompletnu bol koju sam doživela, na skali od 1 do 10, ocenila bih ocenom 3. Prisutna je, ali svakako nije ništa strašno i nije ništa što bi trebalo da vas plaši i sputava da dodjete do svog cilja. Sad, kad znam kako sve ide, ponovo bih uradila isto. Ne bih menjala baš ništa. Što se tiče doktora, kao i bolnice, imate moje preporuke i nemojte ni najmanje da se dvoumite. Nije to ništa strašno i ništa što mi žene za lepotu nećemo preživeti. U svakom slučaju, konsultacije su besplatne, zakažite vaše, pa proverite da li i vaš problem može biti rešen i po kojoj ceni.

 

 

Leave a Comment